Plecat·povești

Noaptea numărării voturilor

Ne-am petrecut noaptea de duminică în secția nr. 190 din Offenbach am Main, Germania, împreună cu membrii secției de votare, epuizați după cele trei zile de muncă.

Marius, unul dintre membri comisiei de votare din Offenbach, a venit acum doi ani în Germania și e curier la DHL. N-a învățat încă limba germană, dar se descurcă la job cu cele câteva cuvinte pe care le știe. La Europarlamentare a reușit să voteze pentru că a venit la secție în cârje și ceilalți l-au lăsat să intre în fața lor – a făcut o ruptură de ligament în timp ce căra un pachet.

E din Porumbacu de Sus, județul Sibiu, și are acasă un băiat de șase ani care e „viața lui“. Marius s-a înscris pe lista celor care voiau să fie membri în comisiile de votare după ce a văzut cozile de la Europarlamentare.

146 români care locuiesc în Germania s-au oferit să facă parte din comisiile secțiilor de votare la alegerile prezidențiale, după ce Consulatul de la Bonn și Ministerul Afacerilor Externe au rugat comunitățile de români să le trimită liste cu doritori.

Numărul de secții de votare din Germania s-a triplat la Prezidențiale (80 față de 25, câte au fost la Europarlamentare), iar MAE și Consulatul nu aveau resurse să acopere atât de multe secții.

Nu au fost selectați toți cei 146 de români de pe lista trimisă la Consulat, dar mulți dintre ei au devenit președinți, locțiitori sau operatori în comisiile celor 6 secții de votare deschise datorită eforturilor comunității de români.

„A fost obositoare experiența [din comisia de votare], dar să știi că mi-a plăcut mult când am văzut că vine lume una într-una“, spune Marius.

S-a încălcat legislația europeană a muncii.

Cele trei zile de vot în diaspora au fost epuizante pentru membrii comisiilor și aceștia au avertizat de mai multe ori Consulatul de la Bonn că se încalcă legislația europeană a muncii. Membrii comisiei au lucrat joi, când au pregătit secțiile de votare, vineri de la 10.30 până la 22.00, sâmbătă de la 6.30 până aproape de 23.00 și duminică, de la 6.30 până a doua zi dimineața, când au terminat de numărat voturile.

Munca lor a presupus pregătirea propriu-zisă a secțiilor (mutat și aranjat mese, cabine de vot, urne), multă birocrație, desfășurarea procesului de votare, sigilarea secțiilor în serile de vineri și sâmbătă și numărătoarea voturilor.

La secția din Offenbach am Main, membrii comisiei s-au împrietenit în cele trei zile de votare, chiar dacă un membru era delegat PNL, altul era din partea USR, iar ceilalți de la PMP, Un om, ADN sau de pe lista MAE.

Alexandru, membru în comisia de votare de la Offenbach, a venit acum nouă ani în Germania și lucrează într-un ONG. Ne-a spus că niciodată n-a reușit să construiască atât de repede o relație așa de apropiată cu un german într-un context formal. „Suntem atât de diferiți unii de alții [membrii comisiei], dar dăm dume, ne distrăm unii cu alții, ceea ce nu mi s-a mai întâmplat în ultimii nouă ani.“

Alegătorii le-au mulțumit celor din comisia de votare.

În cele trei zile de vot din diaspora, mai mulți români care trăiesc în zona Frankfurt le-au adus membrilor comisiilor de votare plăcinte cu brânză, sucuri și apă. Alegătorii le-au mulțumit pentru efortul lor și le-au spus că nu le vine să creadă că pot vota în două minute.

Ana lucrează în consultanță și e de mulți ani în Germania. Majoritatea prietenilor ei sunt germani, pentru că partenerul ei e neamț, așa că se rupsese de comunitatea românească. A reluat legătura recent și, după ce a văzut cozile de la Europarlamentare, a decis să facă parte din comisia de votare la Prezidențiale.

E prima dată când Doralin, președintele secției de votare din Offenbach, face parte dintr-o comisie, la fel ca Alexandru, Marius și Ana. E stresat să nu greșească și citește tot timpul regulamentul ca să se asigure că e bine ce face.

Secția din Offenbach se închide la 21.10, după ce ultimul alegător iese din sală. Secția e amenjată într-o fostă hală în care funcționează Biserica Ortodoxă românească.

Toți membrii comisiei fac scroll pe telefoane și citesc știrile. Unii ascultă declarațiile candidaților, iar alții calculează procentele pe care le-ar putea aduce în plus voturile din diaspora.

Președintele sigilează cele nouă ștampile, numără buletinele de vot nefolosite și mai citește o dată regulamentul. Începe numărarea voturilor.

— PNL, PNL, PNL, PNL, PNL, PNL, USR…
— Să fie primit!
— PMP…
— Acum ai început să le scoți p-astea?
— PNL, PNL, PNL, PSD…
— Hai, serios!
— Dumnezeu să-l ierte!
— Nu mai cobiți, mă!


— PNL, PNL, PNL, PNL, AC [Alexandru Cumpănașu]…
— Medicamente, medicamente!
— Un pic de seriozitate.
— Ce? Am zis „medicamente“, am zis ceva rău?
— Hai, gata. PNL, PNL, PNL…
— După ce terminăm urna asta, ne dai și nouă pauză un minut?


— PNL, PNL, PSD…
— Ăăă!
— PNL, PNL, PNL, USR…
— Amin!
— Să fie primit!
— PNL, PNL, USR…
— Doamne, te rog, mai scoate unul.
— E gata, nu mai, 900.000 de voturi diferența.
— Deci pot să plec acasă?
— Nu mai fiți supărat, domnu’ Leonard.
— Nu sunt supărat, că n-am de ce.


— PNL, USR, USR…
— A, stai că vine acuma.
— USR…
— Se acceptă.
— PNL, PNL, PNL, PNL…
— Hai, mă, că se unește Germania cu România.
— PNL, PNL, AC…
— Me-di-ca-men-te.
— Hai, că ne ajunge din urmă.
— Un om.
— Doi oameni.
— Un omuleț.
— Încă un om.


— PNL, PNL, PNL, PMP…
— Superb!
— Încă un PMP.
— Asta o fi fost doamna cu cățelul?
— PNL, PNL, PNL, USR…
— Bingo!
— USR…
— Bingo!


— Mă duc la baie.
— Tu nu-nțelegi că nu e voie?!
— Și ce vrei să fac? Să fac pe mine?
— Fă în sticlă la bucătărie.


[Cade un buletin de vot pe jos.] — A căzut PNL-ul!
— Mai sunt?
— Zici că e sacul fără fund.
— Ce vă mai bucurați azi că eram pe primele locuri la prezență!
— Usingen cred c-a terminat deja, au avut 400 de voturi.


— PNL, PNL, PSD…
— Aoleu!
— PSD…
— Câte are PSD?
— Aaa, stă bine: are 13! La Europarlamentare a avut 11 din 1800.
— PNL, PNL, PMP…
— Cred că stăm să numărăm până mâine seară.
— La 5 dimineața eu trebuie să fiu pe camion.
— Nu ți-ai luat liber?
— Crezi că patronul dă liber când vreau eu?

La secția de votare nr. 190 din Offenbach am Main, au votat 2.626 de persoane, iar 12 dintre voturi au fost nule. Klaus Iohannis a obținut 1.524 de voturi, Dan Barna – 615, Theodor Paleologu – 128, Mircea Diaconu – 88, Alexandru Cumpănașu – 77, Ramona-Ioana Bruynseels – 63, Viorica Dăncilă – 61, Sebastian-Constantin Popescu – 13, Bogdan Stanoevici – 11, Ion Banu – 9, Hunor Kelemen – 7, Cătălin Ivan – 7, Ninel Peia – 6, Viorel Cataramă – 5.

2019-11-11-01-29-59.jpg

Acest articol face parte din seria Plecat, un proiect despre românii din diaspora. Călătorim cu o autorulotă în comunitățile de români din Europa și încercăm să aflăm care sunt motivele care i-au făcut să plece din țară, ce a însemnat pentru familiile lor această schimbare și cum s-au integrat în noua lor țară și în noua lor viață.

Ca să ne permitem privilegiul de a lucra la materiale ample, de lungă durată, avem nevoie de susținerea ta. Donează și vei primi vederi Teleleu.

Le mulțumim prietenilor de la UniCredit Bank Romania, Epson România, Crama Corcova, Cooperativa FRUFRU și eSolutions.ro, care ne-au ajutat să pornim în această călătorie.

În noiembrie 2017, a apărut la editura Humanitas cartea noastră, Acasă, pe drum. 4 ani teleleu, despre comunitățile din România în care am trăit de când ne-am mutat într-o mașină și despre cum ne-a schimbat pe noi această experiență. Plecat va fi următoarea noastră carte, care va apărea tot la Editura Humanitas.

Fotografii ©Cosmin Bumbuț          Text ©Elena Stancu
read more: