Susține-ne!

În ianuarie 2019, am plecat în Spania ca să documentăm viața românilor din diaspora. Vrem să vedem unde locuiesc și ce muncesc românii care trăiesc în străinătate, de ce au plecat din țară, ce a însemnat pentru familiile lor această schimbare și cum s-au integrat în noua lor țară și în noua lor viață. Am început cu Spania, dar o să mergem și în Anglia, Germania, Franța, Italia, Suedia, peste tot în Europa unde trăiesc români. Publicăm articolele pe site-ul nostru, iar la finalul proiectului vom publica la editura Humanitas o carte care se va numi „Plecat”.

S-a speculat prea mult cine sunt și ce vor românii din diaspora, iar oamenii aceștia au fost mai mult cifre decât povești și portrete individuale. Noi le facem vocile auzite și le spunem poveștile: vă arătăm unde locuiesc, cum își cresc copiii, cum își petrec timpul liber, cum s-au integrat (sau dacă s-au integrat) în țara în care trăiesc acum.

Românii din diaspora pe care i-am intervievat vorbesc despre aceleași lucruri, deși toți sunt diferiți: îi înfurie corupția, se tem de sistemul medical din România, se plâng de serviciile publice și urmăresc mereu ce se întâmplă în țară, deși sunt plecați de 2, 7 sau 19 ani.

„Acasă“ rămâne întotdeauna țara în care te-ai născut și în care te-ai format, în care trăiesc părinții și copiii tăi. Nu ai plecat niciodată de-adevăratelea atâta timp cât tot ce iubești mai mult este încă în România și te așteaptă. Dorul de țară al românilor pe care i-am întâlnit până acum este emoționant și subtil: o ie păstrată cu grijă în dulap, sarmalele și cârnații din congelator, o farfurie de ceramică de la Horezu, un grătar cu prietenii români pe terasa de pe bloc și o caserolă cu mici cumpărată de la magazinul românesc.

Ca să ducem la bun sfârșit acest proiect și să spunem poveștile românilor din diaspora, avem nevoie de sprijinul vostru, al cititorilor.

Participă la campania noastră de crowdfunding de pe Patreon.

Donează și vei primi vederi și scrisori Teleleu ©Cosmin Bumbutz. All rights reserved. www.bumbutz.ro Donează și vei primi în fiecare lună câte o fotografie-vedere de Cosmin Bumbuț și o scrisoare semnată de Elena Stancu. Cărțile poștale sunt fotografiate, printate și semnate de Cosmin Bumbuț, iar dimensiunea unei vederi e 10×15 cm. Scrisorile sunt povești de pe drum scrise de Elena Stancu: portretele oamenilor întâlniți în diverse comunități sau întâmplări de viață teleleu.

Scrisoarea și cartea poștală sunt trimise în plic cu poşta din zona în care călătorim. La cerere, se pot comanda vederi din urmă pentru completarea colecției – cel puțin 12 vederi consecutive. Banii din donații sunt folosiți pentru documentarea proiectului „Plecat”.

Vederi și scrisori
1 lună/60 lei (12 €) – 1 plic cu o vedere și o scrisoare
3 luni/160 lei (34 €) – 3 plicuri cu vederi și scrisori
6 luni/300 lei (64 €) – 6 plicuri cu vederi și scrisori
12 luni/500 lei (106 €) – 12 plicuri cu vederi și scrisori

Donații:

paypal.me/teleleu

Patreon

Cont euro Monese

BUMBUT IOAN COSMIN
IBAN: GB87 PRTC 0099 8500 2223 75
BIC PRTCGB21

Cont lei Unicredit
BUMBUT IOAN COSMIN
IBAN: RO62BACX0000000116903310
sucursala Millenium

OBLIGATORIU: După efectuarea plăţii, te rugăm, trimite un e-mail la bumbutz at bumbutz punct ro cu următoarele detalii: tipul abonamentului, numele, adresa completă (inclusiv cod poștal).

Consultați Politica de Confidențialitate.