Despre noi

În noiembrie 2013, am renunțat la garsoniera închiriată din București, ne-am mutat într-o autorulotă și am plecat teleleu ca să vedem cum trăiește România din afara bulei noastre. Publicațiile mainstream din România nu erau dispuse să investească timp și resurse în proiecte jurnalistice de lungă durată, pentru care e nevoie de săptămâni sau luni de documentare. Așa că cea mai la îndemână soluție pentru noi a fost să ne mutăm într-o autorulotă și să ne reducem costurile: dormim în mașină și ne cumpărăm mâncare din supermarketuri.

Avem nevoie de timp ca să documentăm subiecte complexe și să înțelegem toate tonurile de gri care compun realitatea. Viața în autorulotă ne-a oferit privilegiul de a lucra doar la subiectele în care credem și de a zăbovi într-un loc până când ne terminăm treaba.

De când ne-am mutat într-o mașină, trăim din granturi și burse de jurnalism, din colaborări și abonamente la vederi. Am început în 2013 cu o bursă oferită de Centrul Rosalynn Carter din SUA pentru un proiect despre cultura violenței în România. Am câștigat două burse Superscrieri în 2014 și în 2015, o bursă oferită de DOR/Viitor la purtător în 2015 și una de Centrul de Fotografie Documentară în 2017. 

În cei cinci ani de până acum, am făcut atât de multe proiecte de care suntem mândri, încât simțim că toate sacrificiile unei vieți nomade au meritat. Am documentat viața din penitenciarele românești, eșecurile sistemului de educație, violența domestică tolerată în România, comunitățile care trăiesc în sărăcie extremă, obstacolele pe care i le pune sistemul medical românesc unui copil bolnav de cancer.

Am publicat zeci de articole pe Teleleu.eu, am făcut două filme documentare și am publicat o carte.

Filmul nostru, Ultimul căldărar, care spune povestea unei tinere familii de romi care pleacă în Franța să caute fier vechi la groapa de gunoi, a câștigat Premiul Zilele Filmului Românesc pentru Debut la TIFF 2017, Marele premiu la Urban Eye Film Festival 2017, Premiul special la Millenium International Documentary Film Festival Bruxelles 2017, Premiul pentru imagine la Docuart Film Festival 2016 și a fost selectat la Astra Film Festival 2017, la Making Waves New York 2017 și la Let’s CEE Film Festival Viena 2018. 

Fragmente din filmul documentar Rezidentele, despre primul centru din România pentru deținutele cu boli mintale, au fost proiectate la Astra Film Festival 2018 și la One World Romania, secțiunea work-in-progress.

Am câștigat trei premii Superscrieri: Premiul Special Avon pentru un articol pe tema violenței domestice în 2013, Premiul II la categoria TV&Video-jurnalism în 2016 și Premiul I la categoria Portret în 2019. În 2018, Cosmin a câștigat premiul Fotograful anului la secțiunea Fotografie Documentară cu două proiecte: imaginile din tabăra MagiCAMP și cele de la Penitenciarul Bacău.

Cartea noastră Acasă, pe drum. 4 ani teleleu, apărută în noiembrie 2017 la Editura Humanitas, a câștigat Premiul pentru Memorialistică la Premiile Observator Cultural 2018.

În 2012, înainte să ne mutăm în autorulotă, am publicat la Editura Art cartea-album Cuba continuă, o carte despre cubanezii obişnuiţi şi despre schimbările care-i derutează. Este un jurnal atipic de călătorie despre viața în Cuba și despre prietenii pe care ni i-am făcut acolo, proiect pe care l-am continuat în 2016.

În 2009, am făcut revista de fotografie Punctum, singura din România dedicată exclusiv proiectelor fotografice, care, din lipsă de finanțare, s-a oprit după cel de-al cincilea număr.

Cosmin Bumbuț a făcut fotografii de modă și publicitate până la 40 de ani, când s-a hotărât să lucreze doar la proiecte documentare. A publicat Bumbata, un album despre viața deținuților din Penitenciarul Aiud, care a primit două premii pentru design: premiul pentru carte-obiect la Concursul Naţional de Design în 2013 și premiul pentru Cea mai frumoasă carte ilustrată la Gala Bun de Tipar 2014.

Bumbuț a câștigat mai multe premii de fotografie, printre care premiul I la secţiunea Arhitectură a concursului Sony World Photography Awards, competiția pentru fotografi profesioniști, cu proiectul Camera Intimă. Este singurul fotograf român care a câștigat premiul I la competiția Sony Awards pentru fotografi profesioniști.

Elena Stancu a lucrat aproape șase ani la revista Marie Claire, unde a fost întâi features editor, apoi redactor-șef adjunct. La începutul anului 2013, a câștigat premiul III în cadrul programului Balkan Fellowship for Journalistic Excellence cu o investigație despre corupția din sistemul medical românesc, care a fost publicată în The IndependentDer StandardNeue Zürcher Zeitung şi Süddeutsche.de. În 2014, a fost finalistă la competiția internațională de jurnalism Kurt Schork Awards, iar în 2016 a fost nominalizată la competiția European Press Prize, categoria Distinguished Writing Award.

În ianuarie 2019, am început să lucrăm la proiectul „Plecat”, o continuare firească a muncii noastre de până acum, a reportajelor și poveștilor pe care le-am documentat în România.

În toate comunitățile din țară în care am fost, am întâlnit copii cu părinți plecați în străinătate. „Unde e tatăl tău?“, am întrebat. „E plecat dincolo“, ni s-a răspuns. Am văzut case în construcție și am întrebat cine locuiește în ele. „Nu stă nimeni, sunt plecați“, ni s-a răspuns. Am fost în mai multe spitale din Sudul României, unde nu sunt suficienți doctori, asistente și infirmiere. „Au plecat dincolo“, ni s-a spus. Iar pentru mulți care au rămas în țară și se zbat să supraviețuiască, visul e să plece, să strângă bani și să se întoarcă, pentru că în urma lor rămâne dorul de acasă.

Suntem în Spania acum și trăim alături de comunitățile de români în timp ce le documentăm viețile, dificultățile, visurile și dorurile. Urmează să mergem și în alte țări din Europa în care trăiesc mulți români – Anglia, Italia, Germania, Franța, Suedia și altele –, iar proiectul nostru se va întinde pe parcursul următorului an și jumătate. Publicăm articolele pe Teleleu.eu, iar finalul proiectului vom publica o carte la editura Humanitas care se va numi „Plecat”.

Ca să ducem la bun sfârșit acest proiect și să spunem poveștile românilor din diaspora, avem nevoie de ajutorul vostru, al cititorilor. Află aici cum poți să ne sprijini.

Contact: elena punct stancu at teleleu punct eu, bumbutz at bumbutz punct ro.

2019-01-31-10-19-19.jpg