Plecat

„Sunt pierderi, dar ce putem face? Prefer să stau acasă sănătoasă decât bolnavă.”

Românii care au afaceri în Spania se tem de o eventuală criză economică post-pandemie, dar au încredere că statul spaniol o să-i ajute, deși autoritățile spaniole le-au cerut să-și închidă restaurantele.

Guvernul spaniol a declarat că va face tot ce-i stă în putere ca să amortizeze efectele sociale și economice ale coronavirusului: firmele de transport și din domeniul turismului vor fi despăgubite, impozitele se vor plăti fără dobândă în următoarele 6 luni, muncitorii cu contracte pe perioadă limitată, cum sunt cei din industria turismului, vor primi facilități.

În plus, cele mai mari companii spaniole de electricitate au anunțat că nu vor întrerupe energia electrică pentru neplata facturii și că vor permite plătirea acestora în rate, iar compania națională de căi ferate va returna banii pentru călătoriile anulate.

În Spania, trăiesc aproape 670.000 de români (669.222 la 1 iulie 2019, potrivit Institutului Național de Statistică din Spania), iar cei mai mulți sunt în Comunitatea Autonomă Madrid, zona cea mai afectată de epidemia de coronavirus.

8.744 de persoane au fost diagnosticate cu coronavirus până acum în Spania la momentul publicării acestui articol, iar 294 au murit. Guvernul spaniol a anunțat stare de urgență începând de luni, 16 martie.

„Ce să fac în România, să îmbolnăvesc bătrânii?”

În Castellón de la Plana, Comunitatea Autonomă Valencia, barurile și restaurantele s-au golit de vineri, 13 martie, iar sâmbătă proprietarii au primit notificare că trebuie să închidă. Printre aceștia, se numără și Nicoleta Boboșilă, care a venit în Spania acum 17 ani.

Toată familia Nicoletei locuiește în provincia Castellón: mama, sora, fratele și familiile acestora. Ce 14 membri ai familiei au 5 restaurante, toate închise în prezent. Restaurantele sunt singura sursă de venit a celor trei frați, care plătesc credite pentru locuințele lor din Spania.

„Sunt liniștită”, spune Nicoleta. „Am înțeles că au un plan de ajutoare – luna viitoare trebuia să plătesc impozitele și o să ne lase șase luni fără să plătim dobândă.”

Cei trei frați vor avea pierderi în săptămânile în care restaurantele lor vor fi închise, mai ales că Festivalul Magdalena, sărbătoarea orașului care durează 10 zile și la care participă zeci de mii de spanioli și de turiști, s-a anulat. Nicoleta spune că festivalul reprezenta pentru restaurantele și barurile din oraș „50% din afacere”.

„Sunt pierderi, dar ce putem face? Prefer să stau acasă sănătoasă decât bolnavă”, spune ea. O îngrijorează facturile pe care trebuie să le plătească și rata de la apartament, dar e convinsă că statul spaniol o să-i ajute. „Eu aveam de plătit curentul pe 16, mă îngrijoram, dar deja Iberdrola (compania de electricitate – n. red.) a anunțat că putem să plătim în 12 luni facturile.”

Micii antreprenori din Spania sunt solidari, iar Nicoleta a primit mesaje de încurajare de la cei cu care colaborează. „Am primit azi-dimineață mesaje de la furnizori pe WhatsApp – îți dai seama că am rămas cu facturi neplătite: spuneau că suntem toți în asta și că o să ne ajutăm unii pe alții să ieșim cu bine.”

Nicoleta spune că în Spania se simte în siguranță datorită sistemului medical. „Eu văd mai dificil în România. Dacă aș fi afectată aici, nici nu m-aș gândi să plec. Ce să fac acolo, să îmbolnăvesc bătrânii?”

Săptămânile de „vacanță forțată” sunt binevenite, pentru că familia lucrează în restaurante de dimineața până seara. Sâmbătă, Nicoleta a fost la restaurant și a congelat mâncarea perisabilă, iar acum s-a izolat în casă, se uită la televizor și se odihnește. Nu și-a făcut provizii, pentru că magazinele din Castellón de la Plana sunt aglomerate, iar rafturile, goale.

„O lună o să putem plăti toate datoriile, dar mai departe nu știu cât rezistăm.”


Familia Andronache și-a închis sâmbătă, 14 martie, restaurantul din Calaf, Comunitatea Autonomă Catalonia, din cauza epidemiei de coronavirus. Restaurantul cu specific catalan e singurul venit al familiei: soții Romeo și Mariana Andronache și fiul lor, Robert, l-au deschis în 2012 și au investit în el toate economiile pe care le-au strâns din 2003, de când au venit să muncească în Spania.

Restaurantul Parador de Calaf mergea bine în ultimul an și familia de români e privită cu simpatie de comunitatea tradițională de catalani din micul sat de munte. Joi, 12 martie, familia Andronache a făcut aprovizionarea pentru weekend – sâmbătă aveau o rezervare de 50 de persoane, iar duminică, de 40 de persoane, în afară de clienții obișnuiți – și au cumpărat mâncare de 1.000 de euro.

Vineri, 13 martie, clienții s-au împuținat și rezervările s-au anulat, iar sâmbătă, 14 martie, au primit notificare de la primărie că trebuie să închidă. „S-a dat decretul, nu ai ce să faci”, spune Robert Andronache. „Și nu e vorba de asta, dar toți trebuie să fim conștienți și să stăm în casă. Iar noi trebuie să dăm un exemplu, mai ales că suntem români, pentru că spaniolii o să aprecieze asta și o să fie solidari cu noi.”

Sâmbătă, Mariana, Romeo, Robert și soția lui, Ana, au venit la restaurant, au făcut curățenie generală și au congelat mâncarea perisabilă. „Ne organizăm să venim în fiecare zi la muncă, să avem un program, ca să nu cădem deodată din multă muncă într-o stare nașpa”, spune Mariana. „Trebuie să încercăm să ne păstrăm calmul, să avem activități.”

Robert spune că nu-l îngrijorează situația, pentru că statul spaniol a anunțat că-i va despăgubi pe micii antreprenori. „O lună o să putem plăti toate datoriile, avem și doi angajați, tot români, sunt mai bine de 1.000 de euro, plus chiria, dar mai departe nu știu cât rezistăm în situția asta”, spune Mariana.

Magazinele din Calaf și din împrejurimi s-au golit, mai ales că unul dintre focarele de epidemie din Catalonia este la Igualada, un oraș aflat la 28 de kilometri de Calaf, care e în carantină de vineri. „Am fost în Lidl și am înlemnit: nu mai era orez, paste, ton”, spune Robert. Pâine nu au găsit nicăieri, iar spaniolii cărau sacoșe cu provizii.

„Aș prefera să închid o perioadă decât să stau față în față.”

Familia Rezban, care are o carmangerie românească în Burriana, Comunitatea Autonomă Valencia, a vândut cu 100% mai multe produse în ultima săptămână. „Oamenii îs foarte agitați”, spune Monica Rezban, care locuia în Ineu, județul Arad, înainte să se mute în Spania. „De la 9 dimineața suntem aicea încontinuu, nu biruim să scoatem marfa ce o mai avem și să putem face față.”

Deși, de obicei, clienții lor sunt români, spaniolii au venit să cumpere de la magazinul românesc după ce supermarketurile din provincia Castellón s-au golit. Cele mai vândute produse au fost carnea proaspătă și mezelurile, făina, apa, uleiul, covrigeii, pufuleții, pufarinele și spirtul Mona. O femeie a cumpărat 10 kilograme de mălai, iar un bărbat a venit din Valencia, oraș aflat la 60 de kilometri distanță, ca să cumpere apă, pentru că acolo nu se mai găsea. „Și palincă am vândut, dar acum nu mai vând, că nu vreau să rămânem noi fără.”

Monica se teme să nu se îmbolnăvească pentru că lumea nu e atentă: deși au pus un afiș pe ușă să intre doar 5 persoane în magazin deodată, nimeni nu respectă regulile. „Ne e teamă, aș prefera să închid o perioadă decât să stau față în față”, spune ea.

Furnizorii i-au anunțat că săptămâna viitoare nu le pot aduce decât jumătate din carnea pe care au comandat-o. Nu știu cât vor mai ține magazinul deschis, pentru că se așteaptă ca autoritățile să închidă micile magazine și să continue activitatea doar câteva supermarketuri, dar nu sunt îngrijorați. „Guvernul a spus că dacă se reduc activități, o să ne dea banii înapoi”, spune Monica.

2019-03-28-16-48-10.jpg

Acest articol face parte din seria Plecat, un proiect despre românii din diaspora. Călătorim cu o autorulotă în comunitățile de români din Europa și încercăm să aflăm care sunt motivele care i-au făcut să plece din țară, ce a însemnat pentru familiile lor această schimbare și cum s-au integrat în noua lor țară și în noua lor viață.

Ca să ne permitem privilegiul de a lucra la materiale ample, de lungă durată, avem nevoie de susținerea ta. Donează și vei primi vederi Teleleu.

Le mulțumim prietenilor de la UniCredit Bank Romania, Epson România, Crama Corcova, Cooperativa FRUFRU și eSolutions.ro, care ne-au ajutat să pornim în această călătorie.

În noiembrie 2017, a apărut la editura Humanitas cartea noastră, Acasă, pe drum. 4 ani teleleu, despre comunitățile din România în care am trăit de când ne-am mutat într-o mașină și despre cum ne-a schimbat pe noi această experiență. Plecat va fi următoarea noastră carte, care va apărea tot la Editura Humanitas.

Fotografii ©Cosmin Bumbuț          Text ©Elena Stancu
read more: