Plecat·povești

Meciul de duminică

Românii din două localități spaniole se întâlnesc în fiecare duminică pentru un meci amical de fotbal.

În fiecare săptămână, românii din Castellón de la Plana și cei din Almassora, două localități din provincia Castellón aflate la cinci kilometri distanța una de alta, se întâlnesc pentru un meci amical, iar ziua se încheie cu mici, cabanoși, slănină și țuică.

Românii se strâng la 8.30 dimineața pe un stadion privat din Almassora, unde închiriază în fiecare duminică un teren de fotbal pentru care jucătorii plătesc câte doi euro de persoană. În dimineața asta s-au strâns vreo 20 de români care lucrează în construcții, în baruri și la o rafinărie spaniolă. Unul dintre ei e șef de șantier în Belgia, unde e mai bine plătit (salariile sunt aproape duble în comparație cu Spania) și face naveta, pentru că familia lui trăiește în Castellón.

Meciul începe cu un moment de reculegere, pentru că recent un român de 42 de ani care lucra în construcții în Castellón a făcut infarct și a murit. Toți sunt marcați de moartea prietenului lor, mai ales că în urma lui au rămas o soție cu un copil mic și o mamă care a venit în Spania să-și înmormânteze fiul.

Mulți au venit la meci direct de la lucru, cum e Stan Boboșilă, care are un bar în centrul orașului Castellón și care, înainte să vină aici, a aranjat mesele pe terasă. Se întâlnesc de câțiva ani în fiecare duminică și, pentru două ore, uită de muncă și de probleme.

Sufletul grupului este Alexandru Popescu – Sandu – care anul acesta împlinește 20 de ani de când trăiește în Spania. A venit cu trenul în 1999, într-o excursie prin Europa organizată de o firmă de turism. Din cele 50 de persoane care au plecat în excursie, doar 20 s-au mai întors în România: 11 au rămas în Spania, iar restul în Italia.

Sandu are 60 de ani, dintre care 22 a lucrat în România, iar 20 în Spania, unde a fost grădinar, brutar, croitor, vopsitor, controlor de calitate și, în prezent, administrator pentru 80 de apartamente în Benicàssim, un alt oraș din provincia Castellón. Sandu are patru fete mari: trei în Spania și una în România, la Sibiu.

Meciul s-a încheiat cu 8-6 pentru Castellón și bărbații au rămas pe terasa stadionului, unde au făcut un grătar cu mici, cabanoși, muștar de Tecuci, bere San Miguel și țuică de Pitești.

2019-05-05-09-09-27.jpg

Acest articol face parte din seria Plecat, un proiect despre românii din diaspora. Călătorim cu o autorulotă în comunitățile de români din Europa și încercăm să aflăm care sunt motivele care i-au făcut să plece din țară, ce a însemnat pentru familiile lor această schimbare și cum s-au integrat în noua lor țară și în noua lor viață.

Ca să ne permitem privilegiul de a lucra la materiale ample, de lungă durată, avem nevoie de susținerea ta. Donează și vei primi vederi Teleleu.

Le mulțumim prietenilor de la UniCredit Bank Romania, Epson România, Crama Corcova, Cooperativa FRUFRU și eSolutions.ro, care ne-au ajutat să pornim în această călătorie.

În noiembrie 2017, a apărut la editura Humanitas cartea noastră, Acasă, pe drum. 4 ani teleleu, despre comunitățile din România în care am trăit de când ne-am mutat într-o mașină și despre cum ne-a schimbat pe noi această experiență. „Plecat“ va fi următoarea noastră carte, care va apărea tot la Editura Humanitas.

Fotografii ©Cosmin Bumbuț          Text ©Elena Stancu
read more: