cicatrice·portrete

Povestea Cristinei

70% dintre deținutele închise pentru omor se află acolo pentru că l-au ucis pe cel care le făcea viața un calvar.

Un sfert dintre femeile din România au fost agresate de partenerul lor*, însă ele nu sunt singurele victime. Violența domestică afectează și viețile oamenilor din jurul lor – părinții, copiii sau prietenii.

Cristina fixează un punct din podea și încearcă să-și stăpânească lacrimile. Cearcănele îi atârnă vinete pe obraji și o fac să arate cu zece ani mai în vârstă. E un scaun distanță între noi, dar, când mă apropii de ea, îmi spune să mă îndepărtez pentru că nu are voie să stea lângă „civili“. Cristina e la regim închis și nu vrea să încalce regulile și „să primească raport“. Asta ar putea să-i prelungească detenția, iar ea vrea să se întoarcă cât mai repede acasă, la fetița ei.

Când Cristina a fost arestată, fetița era la bunici și nu știe ce s-a întâmplat. Ea crede și astăzi că mama ei e plecată la muncă, în străinătate, și că se va întoarce în curând acasă. Când vorbește cu ea la telefon – cam o dată la două, trei zile – fata o roagă mereu pe Cristina să vină mai repede acasă.

Cristina, 29 de ani, are o condamnare de opt ani pentru omor și e închisă la Penitenciarul de femei Târgșor. S-a căsătorit la 21 de ani și, pentru că avea o fiică dintr-o altă relație, i-a fost recunoscătoare bărbatului care a acceptat-o cu un copil care nu era al lui. Însă, la scurt timp, el a început să bea și să devină din ce în ce mai violent. Era gelos și nu voia ca soția lui să muncească sau să interacționeze cu un alt bărbat. „La început, părinții mei mi-au spus să-i mai dau o șansă“, povestește Cristina. „După ce te-ai măritat, nu poți să spui: «Gata, m-a bătut o dată, trebuie să divorțez». Dar un bărbat violent nu se poate schimba“.

După câțiva ani de scandaluri, bătăi, despărțiri și reîmpăcări, Cristina s-a hotărât să-l părăsească și a obținut un ordin de protecție. „Cu toată interdicția și cu vorbele polițiștilor care i-au zis că o să-l aresteze 24 de ore, el tot venea și-i șicana pe părinții mei“, spune Cristina. După o noapte de beție, bărbatul a forțat ușa și a intrat peste ea cu un cuțit un mână. De data asta, scandalul s-a terminat cu moartea lui, condamnarea Cristinei, suferința rudelor și copilăria fără mamă a unei fetițe.

„După ce te-ai măritat, nu poți să spui: «Gata, m-a bătut o dată, trebuie să divorțez». Dar un bărbat violent nu se poate schimba“.

Povestea Cristinei nu e o excepție. Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), peste 70% dintre deținutele din România închise pentru omor se află acolo pentru că, după ani de abuzuri, l-au ucis pe cel care le făcea viața un calvar**. Iar asta se întâmplă pentru că rudele și prietenii nu le încurajează să plece, pentru că femeile nu știu că există instituții care le pot ajuta și pentru că și mama, bunica, sora sau mătușa au trăit cu un bărbat care le lovea.

La Penitenciarul Târgșor am cunoscut trei femei care se aflau acolo pentru că îl omorâseră – în legitimă apărare sau pentru că într-o zi nu au mai putut răbda – pe soțul lor violent. Ne-a impresionat Cristina: la ea, suferința e vizibilă fizic. Cristina trăiește doar pentru momentul în care se va întoarce acasă, la fiica ei. Nu vrea ca fiica ei să o viziteze în închisoare, așa că îi va spune adevărul abia când se va elibera. „Multă lume a zis că în locul lui puteam să fiu eu“, ne spune Cristina înainte să plecăm. „Dar în locul lui nu am fost eu. Iar fapta rămâne, nu pentru că ai un dosar, ci pentru că îți rămâne în cap.“

*24% dintre femeile din România au fost agresate de partener.
Doar 17% dintre ele au apelat la poliție în urma celui mai grav incident de violență suferit vreodată și doar 1% la serviciile sociale, în timp ce media de adresare către poliţie si servicii de suport la nivel european este de 33%.

 77% dintre femei cred că violența domestică este răspândită și foarte răspândită.
 28% dintre femei cunosc victime ale violenței domestice în cercul de rude și de prieteni. Cu toate acestea, doar 47% dintre femei ştiu de existența unei legi care le protejează împotriva violenței domestice.

*Sursa: Raportul „Violența împotriva femeilor: în fiecare zi și în orice loc“ realizat de Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA). Studiul se bazează pe interviuri cu 42.000 de femei, 1.500 în fiecare ţară, inclusiv România, și a fost dat publicității în martie 2014.

**În penitenciarele din România sunt închise 1.585 de femei, iar 227 sunt condamnate pentru omor. Dintre acestea, peste 70% sunt acolo pentru că și-au ucis partenerii, declară reprezentanți ai Admnistrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

***Fotografia din deschidere e realizată de Ștefania G. în 2009, la Penitenciarul Târgșor, în timpul unui atelier de fotografie ținut de Cosmin Bumbuț pentru un grup de deținute.

2009-07-14-10-19-49

Acest material a fost realizat cu sprijinul Avon România și a fost inițial publicat pe platforma Campania Respectului.

Am plecat Teleleu ca să povestim România de astăzi prin imagini şi cuvinte. Ca să ne permitem privilegiul de a lucra la materiale ample, de lungă durată avem nevoie de susținerea ta. Abonează-te la vederi sau cumpără printuri în ediție limitată. 

read more: