cicatrice·portrete

Povestea Gabrielei

Când a luat prima palmă, Gabriela nu a spus nimănui nimic pentru că-i era rușine.

Un sfert dintre femeile din România au fost agresate de partenerul lor, dar doar 17 la sută* dintre ele au apelat la poliție în urma celui mai grav incident de violență suferit vreodată.

Când a luat prima palmă, Gabriela nu a spus nimănui nimic pentru că-i era rușine. Au urmat cinci ani de abuzuri fizice și psihice în care a sperat că, într-o zi, el se va schimba.

*24% dintre femeile din România au fost agresate de partener.
Doar 17% dintre ele au apelat la poliție în urma celui mai grav incident de violență suferit vreodată și doar 1% la serviciile sociale, în timp ce media de adresare către poliţie si servicii de suport la nivel european este de 33%.
77% dintre femei cred că violența domestică este răspândită și foarte răspândită.
28% dintre femei cunosc victime ale violenței domestice în cercul de rude și de prieteni. Cu toate acestea, doar 47% dintre femei ştiu de existența unei legi care le protejează împotriva violenței domestice.

*Sursa: Raportul „Violența împotriva femeilor: în fiecare zi și în orice loc“ realizat de Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA). Studiul se bazează pe interviuri cu 42.000 de femei, 1.500 în fiecare ţară, inclusiv România, și a fost dat publicității în martie 2014.

Acest material a fost realizat cu sprijinul Avon România și a fost inițial publicat pe platforma Campania Respectului.

Am plecat Teleleu ca să povestim România de astăzi prin imagini şi cuvinte. Ca să ne permitem privilegiul de a lucra la materiale ample, de lungă durată, avem nevoie de susținerea ta. Donează și vei primi vederi Teleleu. 

read more: